donderdag 5 januari 2012

Recensie van Julie Francq op 'Dream The World Awake'

Waarom zouden enkel vrouwen rokken dragen?                                                            Julie Francq

Dream The World Awake
Walter Van Beirendonck

Een rok is een unisex gegeven, net zoals torenhoge stiletto's vindt Walter Van Beirendonck, een van de meest prestigieuze Belgische modeontwerpers. Hoewel zijn overzichtstentoonstelling Dream The World Awake in het Antwerpse MoMu ongeveer 90% aan mannenmode toont, vinden wij dat er opvallend veel vrouwelijke accesoires en kledingstukken aan te pas komen.

Dream The World Awake is vooral een verzameling van Walters eigen collecties. Je werpt een blik in zijn eigen droomwereld. Walters Wonderwall, een 60 meter lange muur gevuld met verschillende inspiratiebronnen, toont aan dat Van Beirendonck in staat is om in elk aspect van het leven mooie en inspirerende dingen te vinden, een prachtige gedachtestroom.

De tentoonstelling biedt enige structuur in het grote verzamelwerkaan de hand van zes thema's die elk enkele achterliggende ideeën van de ontwerper benadrukken. Walter tracht vaak met zijn ontwerpen kritiek te geven op de maatschappij en dat lukt hem aardig. In Alien Spirits bijvoorbeeld, nodigt hij ons uit om zonder vooroordelen naar de wereld te kijken.

Alle outfits staan geëtaleerd op grote ronddraaiende poppen, waardoor je elk detail goed kan bestuderen. "Het was een moeilijke opgave om alle poppen tiptop in orde te krijgen", vertelt Kaat Debo, directeur van het MoMu. Van Beirendonck toont immers geen standaardmannequins, maar mensen in verschillende vormen en breedtes. Een leuke afwisseling vinden wij, mensen met een maatje meer mogen ook wel eens in de kijker gezet worden.

Eigen speelgoedcollectie

Walters collectie is kleurrijk en grappig en wij worden er instant vrolijk van. Vooral omdat hij duidelijk een kinderlijke speelsheid in zich heeft. Van zijn mascotte Puk Puk tot zijn eigen speelgoedcollectie (te zien in zijn nagemaakte werkkamer); Walter kijkt met een knipoog naar de wereld.

Zijn oeuvre mag dan wel complex zijn, het is in ieder geval een streling voor het oog. Originaliteit ten top en dat houdt ons geboeid. Daarbij zijn er wel degelijk genoeg stukken die wij ook wel naar huis zouden willen nemen. Misschien niet altijd even draagbaar, maar wij wurmen ons graag in één van zijn strakkere pakjes, ook al zijn ze zogenaamd voor het manvolk onder ons bestemd!


Bron: http://www.cjp.be/recensie/2011/09/15/waarom-zouden-enkel-vrouwen-rokken-dragen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten